resistance band workout

Waarom je beter traint met een resistance band

8 voordelen van een resistance band workout 

Op zoek naar een uitdagende manier van fitnessen? Ga aan de slag met een resistance band workout en train je hele lichaam! Trainen met weerstandsbanden is niet alleen fun, je wordt er ook sneller fit van en verbrandt sneller vet. Wij zetten 8 voordelen van een resistance band workout op een rij: 

#1 Spieren versterken en tonen

Tijdens het trainen rek je de weerstandsbanden uit. Dit zorgt voor meer spanning in je spieren waardoor ze harder moeten werken en samentrekken. Hoe meer je de band strekt, hoe harder de weerstand en de oefening wordt. Je maakt het zo gek en intens als je wil! Je kan meer weerstand creëren door de weerstandsband vast te houden tijdens een oefening zodat de spanning toeneemt. Breng tijdens een armspieroefening je handen dichter bij elkaar terwijl je armbewegingen doet en voel de intensiteit toenemen.

#2 Handig bij strekken

Weerstandsbanden kunnen niet alleen tijdens het trainen, maar ook tijdens het strekken gebruikt worden. Na een stevige workout is het handig om een stretch routine met een weerstandsband in te lassen. Heb jij bijvoorbeeld last van rug- of nekpijn? Dan kan een weerstandsband aan de hand van krachtige rek bewegingen de pijn in het lichaam verlichten.

Voorbeeld: Strek je bovenrug met deze oefening: Ga op de grond zitten met gestrekte benen en maak de weerstandsband om je voeten vast. Pak de zijkanten van de weerstandsband op schouderbreedte vast en krul je rug voorzichtig weg van je voeten. Hou vast en herhaal dit 5 keer.

#3 Extra hulp bij moeilijke oefeningen

Weerstandsbanden helpen je om moeilijke oefeningen uit te voeren. Wil je beter worden in pull-ups? Probeer dan deze variatie met een resistance band:

Bevestig de weerstandsband aan de bar en onder jouw knie of voet. Trek je daarna op zoals bij een gewone pull-up. Je gewicht wordt nu mede ondersteunt door de band, waardoor de oefening minder zwaar aanvoelt. Hoe vaker je deze oefening doet, des te sneller je pull-ups aan je workout kan toevoegen!

#4 Licht van gewicht en makkelijk mee te nemen

Weerstandsbanden zijn de perfecte travel buddy om te blijven trainen op vakantie of buiten de sportschool. Ze wegen bijna niks, zijn opvouwbaar en makkelijk weg te stoppen in een tas of koffer. Weerstandsbanden brengen variatie in je trainings routine en zijn overal te gebruiken: in je woonkamer, in de tuin, in de sportschool, op je werk of bij vrienden thuis.

#5 Geschikt voor iedereen

Het trainen met weerstandsbanden is geschikt voor iedereen, ongeacht de staat van je fysieke kracht en fitnessniveau. Ook al ben je jong of oud, dik of dun, weerstandsbanden zijn geschikt voor ieders workout! 

Een studie van de Journal of Physical Therapy Science toont de voordelen van trainen met weerstandsbanden aan: een workout met weerstandsbanden kan je balans, mobiliteit, loopfunctie en val effectiviteit verbeteren. Dit zijn effectieve voordelen voor iedereen en vooral interessant voor mensen met verminderde spier- en gewrichts kracht.

#6 Perfect voor herstel van blessures

Weerstandsbanden oefeningen zijn essentieel voor mensen die revalideren van een sport- of spierblessure. Weerstandsbanden oefenen geen zware druk uit op onze spieren zoals gewichten dat doen, waardoor je gewrichten en spieren veilig blijven en sneller zullen herstellen. Bovendien zijn deze oefeningen toegankelijk voor iedere leeftijdsgroep en fitnessniveau.

#7 Bescherming van botten en gewrichten

Weerstandsbanden helpen niet alleen je spieren te versterken, maar ook je botten. Krachttraining in het algemeen ondersteunt onze botten om meer cellen op te bouwen en dichter te worden. Aandoeningen zoals osteoporose en rugpijn kunnen hierdoor voorkomen of verzacht worden. Omdat resistance bands extra weerstand bieden, verhogen ze de effectiviteit van kracht oefeningen en geven ze botopbouw een snelle start. Trainen met weerstandsbanden vermindert de impact van oefeningen, waardoor je gewrichten en botten beschermd blijven.

#8 Betaalbaar

Naast alle effectieve voordelen zijn weerstandsbanden ook betaalbaar. Nu heb je geen reden meer om het niet eens zelf te proberen! Onthoud wel dat de banden elk een andere weerstand bieden.Begin met de lichtere banden en werk omhoog naar de banden met meer weerstand. Het beste kies je voor een weerstandsbanden set zodat je altijd kan wisselen van weerstandsniveau. 

Tip: Positive Things biedt als enige de grote full body band met vakken aan. Hiermee train je elke spier in je lichaam en heb jij de meest complete set weerstandsbanden!

Hopelijk hebben we je geïnspireerd met deze voordelen. Nu is het jouw beurt! Hier vind je meer info over oefeningen met weerstandsbanden. Wil je weerstandsbanden kopen? Kijk dan snel verder naar ons kleurrijke aanbod weerstandsbanden. 

Back to blog

Leave a comment

Please note, comments need to be approved before they are published.